Underbart luftigt anslag
11.08.2019
Jag har köpt Tea Malmegårds tårtkurs på Köket.se, där har jag hittat mitt absoluta favorit recept på tårtbottnar el anslag som det tydligen heter på fackspråk. Det är helt laktosfritt och ger en helt underbart luftig sockerkaka.
Omdöme: Ett superenkelt recept men det underlättar enormt om du har en köksmaskin.
Svårhetsgrad: 1/ 5
Ingredienser
330 g (ca 6 st) ägg
250 g (2 ¾ dl) strösocker
7 g (1 ½ tsk) bakpulver
120 g (1 ½ dl) potatismjöl
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
Receptet ger dig två st bottnar, jag brukar använda bägge för att göra en hög tårta (Amerikanskt stuk), men om du bara ska ha en så går den andra utmärkt att frysa in till nästa tårta.
Gör så här:
- Förbered två runda formar (ca 20 cm i diameter) med bakplåtspapper i botten, så slipper du att smörja dom.
- Sätt på ugnen på 190 grader.
- Värm ägg och socker i kastrullen under omrörning, så att inte äggen fastnar i botten, till 55-60 grader så att du känner att sockerkristallerna smält mellan fingrarna.
- Vispa i en köksmaskin eller med en elvisp cirka 3 minuter på max.
- Vispa därefter ytterligare 20 minuter på medelhög hastighet.
- Sikta med hjälp av en sil, och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten, och blanda tills du inte ser några klumpar.
- Dela upp smeten i formarna och stryk med ett plastskrapkort upp
smeten till ringens kant, så att anslagen ska bli så jämna som
möjligt.
- Baka anslagen i mitten på ugnen cirka 20 minuter, testa med provsticka så att de är klara. Öppna inte ugnsluckan under bakningen!
- Ta ut, låt svalna i cirka 10 min, vänd sedan anslagen upp och ned på
ett ny kall plåt med bakplåtspapper.
- Låt svalna helt och hållet.