Äppelkladdkaka

28.04.2020

Här är receptet på en riktigt god äppelpaj men som kladdkaka, och självklart är den godast när den är lite varm och serveras med en kall vaniljsås. Den här kakan har även en riktigt gott "havresmul" på toppen.

Omdöme: Enkelt och riktigt gott!

Svårhetsgrad: 1/ 5

Det här behöver du

Äppelkladdkaka
3 äpplen (mina var inte så stora)
175 g smör
2 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl brunt farinsocker
3 hela ägg

Pajsmul
50 g smör, mjukt och rumsvarmt
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 dl strösocker

Kanel

Gör så här

Äppelkladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme)
  2. Smält smöret i en kastrull och ställ det åt sidan så att det får svalna.
  3. Fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  4. Skala, kärna ur och riv 2 av äpplena fint, det blev ca 2-2,5 dl "mos" av mina äpplen.
  5. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, blanda med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet, du vill inte få in luft i en kladdkaka så vispa inte.
  6. Häll upp smeten i formen.
  7. Skär upp det sista äpplet i fina skivor och tryck ner de dom lätt i kladdkakan.

    Pajsmul
  8. I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till pajsmulet.
  9. Strö över havresmulet och pudra över malen kanel.
  10. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter, eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är kladdig.
  11. Låt svalna helt och hållet (gärna minst 4 timmar i kylen innan du serverar den, så att den har tid att sätta sig).