Britt-Maries Marängtårta
23.03.2018
Här kommer receptet på en av mammas gamla klassiker. Vi kallade den Citronmarängtårta men det riktiga namnet är Britt-Maries Marängtårta.
Omdöme: En
tårta som verkligen smälter i munnen. Den tar lång tid att baka men gör
man grunden på kvällen och sedan låter den stå över natten så sover man
ju mesta tiden medan tårtan sköter sig själv.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Bild: Gunilla Dahlberg
Det här behöver du:
5 äggvitor
2½ dl socker
CITRONKRÄM:
5 äggulor
1 dl socker
rivet skal och saft av ½ citron
75 g smör
GARNERING:
3 dl vispgrädde
1 msk vanillinsocker
50 g blockchoklad
- Sätt ugnen på 250°C
- Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
- Vispa äggvitorna till hårt, fast skum och vänd ner sockret.
- Häll
marängsmeten i formen och ställ den i nedre delen av ugnen.
- Stäng av ugnen genast! Öppna inte ugnsluckan på minst 5 timmar. Låt gärna marängen stå kvar i ugnen över natten.
- Vispa, i en kastrull, samman äggulorna, sockret, citronskal och -saft
till krämen.
OBS! Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull, då blir krämen missfärgad. - Sjud under kraftig vispning. Såsen ska bli tjock.
- Rör i smöret i krämen när den svalnat något och låt den kallna.
- Vispa grädden till garneringen tillsammans med vanillinsockret.
- Smält
blockchokladen.
- Stjälp upp tårtan på ett fat.
- Bred krämen på tårtan,
även på kanten.
- Täck med grädden eller spritsa den över.
- Ringla smält blockchoklad över.