Harry Potter tårta

22.06.2019

Min ena dykkompis Johanna fyllde år förra lördagen, så jag överraskade henne med en födelsedagstårta. Eftersom hennes stora passion är HP så gjorde jag en trollformelbok.

Jag fick inte tag i en mörkbrun pasta så jag köpte en ljus pasta och färgade den med mörkbrun färg. Det gjorde också att den blev lite melerad och det gjorde nog att slutresultatet blev riktigt bra.

Omdöme: Den här tårtan är inte så svår att göra, men har många delar. Jag använde folieformar till fyllningen som var ca 150 x 200 mm.

Svårhetsgrad: 4 / 5

Ingredienser

Smörkola
100 g råsocker
225 g vispgrädde
1 g flingsalt
140 g ljus sirap
200 g smör

Passionsfruktscurd
9 g gelatinblad
150 g passionsfrukt (Ca 10 st)
150 g strösocker
120 g ägg

Vaniljpannacotta (2 st)
16 g (5 st) gelatinblad
3 vaniljstänger, urskrapad
1000 g vispgrädde
200 g strösocker

Browniebotten (2 st)
300 g smör
540 g rörsocker, strö
220 g ägg
6 g flingsalt
10 g bakpulver
10 g vaniljsocker
120 g kakao

Marängsmörkräm
6 äggvitor
500 g socker
700 g rumstempererat smör
4 tsk vaniljsocker

Brun sockerpasta
Gul sockerpasta
Brun färg
Guld färg

Gör såhär:

Dag 1:
Smörkola:

  1. Koka socker, vispgrädde, salt och ljus sirap till 117 grader.
  2. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet.
  3. Paddla smörkolan tills den svalnar något i en köksassistent
  4. Tillsätt smöret i omgångar.
  5. Lägg plastfilm direkt mot ytan.
  6. Låt stå och stelna över natten i rumstemperatur.
  7. Fyll sedan kolan på spritspåse, så är det lättare att applicera den.

Passionsfruktscurd

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter.
  2. Värm passionsfrukten, strösocker och ägg till 84 grader.
  3. Krama ur gelatinbladen och smält i curden. Låt svalna av.
  4. Fyll en form med curden och låt den stelna i kylen över natten.

Vaniljpannacotta (2 st)

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i en kastrull tillsammans med grädde och socker.
  3. Koka upp under omrörning och sila sedan ner i en bunke, gärna av rostfritt stål.
  4. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ner i bunken. Rör om tills det lösts upp.
  5. Kyl ner blandningen över kallvattenbad tills pannacottan börjar tjockna.
  6. Dela pannacottan i två formar.
  7. Låt stelna i kylen över natten.
  8. Placera den sedan i frysen, så att den får stelna ordentligt innan du ploppar pannacottan ur formen.

Dag 2

Browniebottnar (Obs, bottnarna ska inte vispas ihop, utan bara röras ihop)

  1. Förbered 2 st formar med bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 160 grader.
  3. Smält smöret och låt svalna.
  4. Blanda avsvalnat smält smör med socker och hela ägg, rör i ett ägg i taget.
  5. Gå därefter i med alla torra ingredienser.
  6. Rör ihop ingredienserna tills du fått en jämn smet.
  7. Häll i formen och grädda i mitten på ugnen i cirka 22-25 minuter.
  8. Låt svalna och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar.

Smörkräm:

  1. Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp.
  2. Värm äggblandningen tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och hållet smält.
  3. Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15 minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
  4. Ha ner små bitar av smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till du får en riktigt krämig konsistens.
  5. Tillsätt vaniljsockret.

Montering:

  1. Börja med att lägga en botten på ett tårtfat
  2. Lägg sedan en pannacottafyllning.
  3. Spritsa smörkola över pannacottan.
  4. Lägg passionsfruktscurden över kolan.
  5. Lägg sedan den andra pannacottafyllning överst.
  6. Avsluta bokbygget med att lägga en browniebotten överst.
  7. Börja med att spackla "boken" med smörkräm till den är fin och jämn. Gör det genom att spackla flera tunna lager, kyl den mellan varje lager ca 10-20 min så att det hinner att stelna.
  8. Nu är det dags att börja förbereda för slutdesignen. Lägg ett tjockt lager smörkräm ovanpå boken och skapa ett litet dike för bokryggen.
  9. Lägg på ett tjockt lager på ryggen av boken och skapa ryggformen.
  10. Kavla ut sockerpastan och lägg mönstermattan över och tryck till för att få mönstret.
  11. Täck tårtan med sockerpastan.
  12. Skär ut symbolen i den gula sockerpastan och måla den med guldfärg.
  13. Skär remsor av den bruna sockerpastan och gör mönster i dom. Montera dom över bokryggen, limma dom med ätbart lim eller sockerlag.
  14. Montera symbolen ovanpå boken.
  15. Avsluta allt med att rulla sockerpastan till staven och lägg den ovanpå boken.