Jordgubbssemla
Det här är mitt semmelbidrag till sommaren, för visst ska man kunna äta semlor året runt? För det kan väl knappast bli mer sommar än jordgubbar och grädde... svensk husmanskost...
Minisemlor ska väga ca 30-40 g och stora semlor ska väga ca 50-60 g.
Svårhetsgrad: 3 / 5
Grundreceptet samt semmelfyllningen kommer från boken "Semla" av
Mattias Ljungberg.
Om du inte redan köpt boken så måste du köpa den!!!
Ingredienser ca 50-60 st minisemlor
Fördeg:
5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl
Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
2 msk Kardemumma
1 tsk salt
1 ägg
Semmelfyllning
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl finriven mandel
1 tsk vaniljsocker
1 msk Kardemumma
1 l frysta jordgubbar
Topping
Florsocker
Färg
Jordgubbssemlorna
är färgade med "Pastafärg" som jag beställde från Partyhallen.se, samt
att jag tillsatte lite rödbetspulver för att få lite mörkare färg.
Gör så här:
Fördeg:
- Smula ner jästen i rumsvarm mjölk och rör om till den löst upp sig.
- Tillsätt vetemjölet och rör om till du fått en fin gegga.
- Låt den stå i 30 min
Deg:
- Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
- Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
- Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
- Ta upp degen och dela den i små bitar (Mini á 30 - 40 g, Stor á 50-60 g) och rulla dom sedan runda.
- Låt bullarna jäsa ca 50 min på bakplåtspappersklädda ugnsplåtar.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda bullarna i ca 6 minuter i mitten av ugnen.
Fyllning
- Blanda mandelmassa och vatten till du fått en klumpfri massa.
- Tillsätt därefter resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
- Vispa grädden ganska fast.
- Skär dom frysta jordgubbarna i tunna skivor.
Montering:
- Klipp eller skär av ett lock på semlan.
- Spritsa rikligt med semmelfyllning.
- Lägg dom frysta jordgubbsskivorna mellan semmelfyllningen och grädden.
- Spritsa därefter på grädden med en krusig tyll.
- Lägg på locket och pudra med florsocker