Juldammsugare

10.04.2024

Det här var en av årets höjdare på dessertbordet. Jag fick idén efter att jag provat Valrhonas Yuzu-choklad på årets bakmässa. Jäklar vilken citruskick det är i chokladen!

Omdöme: Det är lite pyssligt att göra, men väääldigt gott

Svårhetsgrad: 2 / 5

Det här behöver du

1 st Mjuk pepparkaka 
50 g rumsvarmt smör
100 g smält mörk choklad
400 g röd marsipan
200 g Valrhona Yuzu-choklad


Instruktioner:

  1. Dela kakan och lägg den i en mixer med smöret och den smälta chokladen.
  2. Mixa tills allt går ihop till en kladdig deg.
  3. Rulla i längder och lägg på ett fat med bakplåtspapper.
  4. Ställ in i frysen i ca 30-60 min.
  5. Kavla ut marsipanen ca 0,5 cm tjockt. 
  6. Lägg en degrulle på och skär av till jämna kanter. 
  7. Rulla in hela rullen i marsipan och tryck till skarven och se till att den hamnar neråt.
  8. Dela rullarna i ca 5 cm långa bitar.
  9. Smält Yuzu-chokladen (temperera som en vit choklad om du vill)
  10. Doppa ändarna i chokladen.
  11. Förvara dammsugarna i kylen.