Kardemummabullar
14.09.2022
Dom här bullarna har gjort stor succe bland vänner och arbetskamrater. Hemligheten är föga förvånande... mycket smör, socker och kardemumma!!!
Omdöme: Degen ska jobbas en del, så min rekommendation är att du bakar dom med hjälp av en hushållsassistent.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser:Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk
Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk
1 msk mortlad kardemumma
Fyllning
350 g osaltat smör
150 g strösocker (1,75 dl)
150 g florsocker (2,5 dl)
50 g vaniljsocker (1 dl)
1-1,5 msk mortlad kardemumma
Garnering
ca 3 dl strösocker
1 msk mortlad kardemumma
Gör så här:
Fördeg:
- Lös upp jästen i den kalla mjölken
- Tillsätt mjöl och socker
- Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.
Deg:
- Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
- Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.
Bakning
- Vispa ihop ingredienserna till fyllningen.
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
- Bred ut fyllningen på hela degen.
- Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
- Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
- Grädda bullarna på 230°C i ca 8-10 min.
- Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker och kardemumma.