Karlsbadersnurror
Karlsbaderbröd är en form av vetebröd, förr vanligt som kaffebröd i form av karlsbaderlängd. Namnet kommer från den västböhmiska staden och kurorten Karlsbad, på tjeckiska Karlovy Vary, i Tjeckien. Kurortens vatten var gulfärgat av någon form av oxiderat ämne i vattnet, som gjorde att vetebröden bakad med detta vatten också blev gulaktigt.
Bröden är kalljästa och kräver en del tid, men jäklar vad goda dom är!!! Jag kunde inte riktigt bestämma mig vilken fyllning jag ville ha så jag delade degan i två delar och gjorde en delen med vanilj och den andra med mandelmassa.
Omdöme: Dom här bullarna var ganska enkla att baka och blev väldigt, väldigt saftiga. Dock blev degen enl grundreceptet ganska blöt så jag tillsatte ca 1 dl vetemjöl, för att få den mer så som jag vill ha den. Men det går säkert lika bra utan.
Svårhetsgrad: 2 / 5
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk
Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)
Fyllningsförslag 1
ca 1 dl Vaniljsocker
150 g osaltat smör
Fyllningsförslag 2
200 g mandelmassa
150 g osaltat smör
Fyllningsförslag 3
350 g osaltat smör
150 g strösocker (1,75 dl)
150 g florsocker (2,5 dl)
50 g vaniljsocker (1 dl)
Gör så här:
Fördeg:
- Lös upp jästen i den kalla mjölken
- Tillsätt mjöl och socker
- Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.
Deg:
- Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
- Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
- Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.
Bakning
- Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
- Bred ut det rumsvarma smöret och strö på vaniljsocker på hela degen (eller annan fyllning).
- Vik den övre kanten till den undre och skär remsor, snurra ihop remsorna till bullar eller kringlor.
- Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
- Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.
- Pensla de varma bullarna med smällt smör och vänd dem i strösocker.