Knäckig blåbärspaj 2.0

19.07.2024

Det här receptet var verkligen en höjdare! Skillnaden mellan den här pajen och min tidigare blåbärspaj är täcket, som blivit bättre. Samt att om du vågar kan du tillsätta 1 tsk apelsinblomvatten i fyllningen och få en extra liten touch av sommaren.

Omdöme: En stor sked sommar i varje tugga!

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

Fyllning
500 g blåbär, färska eller frysta
0,5 dl syltsocker
2-3 tsk potatismjöl (alt majsstärkelse)
ev. 1-2 tsk apelsinblomvatten

Knäckig smuldeg
175 g smör
2 dl strösocker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

Blanda allt till fyllningen och lägg i pajformen.

I en annan bunke blandar du ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver.

Smält smöret i en kastrull.

Häll sedan ner allt från bunken tillsammans med sirap ner i smöret.

Rör ihop till en jämn smet och klicka ut den över bären.

Bre försiktigt ut i ett jämnt lager av smeten.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.

Pajen är jättegod att servera direkt men det går utmärkt att servera den när den har svalnat helt.

Servera med en kula vaniljglass eller massor med vaniljsås!