Kokostoppar med saffran och apelsin

10.12.2018

Förra julen gjorde jag kokostoppar för första gången, då hade dom smaken av kokos och lime, vilket var sjukt gott. I år tänkte jag att dom skulle tas till nästa nivå och bli lite "juligare", så då blev det kokostoppar med smak av saffran och apelsin... blev det gott... har Påven konstig hatt???

Omdöme: Enkelt och gott... en oslagbar kombination!

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

50 g smör
0,5 g saffran (1 pkt)
110 g ägg (2 st)
85 g strösocker (1 dl)
200 g kokosflingor (5,5 dl)
5 g vaniljsocker (0,5 msk)
1 apelsin, zest och lite saft
200 g mörk choklad, smält

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt saffran (värmen ger smaken i saffran en liten extra skjuts).
  3. Rör ihop ägg och strösocker i en skål och tillsätt kokosflingor, vaniljsocker, apelsinzest, lite saft och det smälta smöret. Rör ihop till en smet och låt stå i minst 20 minuter så att kokosflingorna sväller lite, då får du också lättare fina toppar.
  4. Klicka ut smeten med hjälp av två skedar eller spritsa med en spritspåse, forma sedan till toppar på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter för stora toppar, mindre tid för lite mindre toppar.
  6. Ta ut ur ugnen, låt svalna och doppa botten i smält mörk choklad. Chokladen smälter du enklast i ett vattenbad eller i micron.