Kolaäppelpaj
05.07.2019
Jag hittade ett recept på äppelpaj som man täcker med degen från dom klassiska kolasneddarna som jag brukar ha till jul... så det var jag ju tvungen att testa. Den går snabbt att göra och resultatet blev väldigt gott.
Omdöme: En riktigt god paj som verkligen är riktigt enkel att göra!
Svårhetsgrad: 1 / 5
Det här behöver du:
Pajdeg
150 g kallt smör
0,75 dl strösocker
0,75 dl ljust muscovadosocker
3 msk ljus sirap
3,75 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 tsk malen ingefära
Fyllning
4 små äpplen
2 msk kanel
100 gram riven mandelmassa
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C
- Lägg alla ingredienserna i en matberedare och kör på högsta volym tills det precis går ihop till en deg.
- Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter.
- Använd 2/3 av degen och kavla ut och lägg i en pajform med löstagbar botten, alt tryck ut den med fingrarna.
- Lägg dom tunt skivade äppelbitarna i en skål och blanda dom med kanelen.
- Varva äpplen och mandelmassa i pajformen.
- Kavla ut resterande pajdeg och lägg som ett lock över äpplena.
-
Sätt in i ugnen.
- Efter ca 10 minuter, sänk värmen till 125°C
- Grädda i 20 minuter till.