Kolakakor deluxe
02.08.2020
Det här receptet hittade jag på "Fridas bakblogg" och dom här kakorna var verkligen en riktig höjdare!!! Kakbotten toppad med smörkola och chokladganache... visst låter det ganska gott???
Omdöme: Det svåraste på dessa kakor är att koka kolan, men har du en termometer till hands så är det inga som helst problem.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
Kakdeg:
75 g smör, rumsvarmt
0.75 dl strösocker
1 msk sirap, ljus
2 tsk vaniljsocker
1.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kola:
50 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Chokladganahce:
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad (55%)
Flingsalt
Gör så här:
Kakdeg:
- Börja med att sätta ugnen på 175°c
- Klä en brödform (2l) med bakplåtspapper, ställ den åt sidan.
- Rör ihop smör, socker och sirap till en slät smet.
- Blanda dom torra ingredienserna och tillsätt dom till smeten
- Nyp ihop alla ingredienser till en smidig deg och tryck sedan ut den i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter.
- Tag ut och låt svalna helt.
Kola:
- Koka ihop samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
- Låt koka tills kolan har nått en temperatur om 124°c, det är lättast att kontrollera med en termometer. Annars kan du göra ett kultestet (det ska bli en mjuk kula).
- Häll kolan över kakan och låt sedan stelna helt.
Chokladganache:
- Lägg
chokladen i en bunke.
- Värm grädden tills första bubblan syns och häll
den över chokladen.
- Låt grädden smälta chokladen i någon minut innan du rör till en slät kräm.
- Låt svalna en aning och häll den sedan över kolan.
- Strö lite flingsalt över ganachen.
- Låt svalna helt innan du lyfter kakan ur formen och skär den i bitar.