Lakritsgelato

09.07.2024

Först ut av mina gelatorecept blir en som jag verkligen var sugen på att prova. En riktigt god lakritsgelato kan ju vara något av det godaste som finns, och med det här receptet kan man lätt justera styrkan i smaken och vilken typ av lakrits man vill använda. Jag använda mig av ett lakritspulver från Kalabrien, södra delen av Italien. Lakritsen har en ganska "mörk" och fyllig smak som jag personligen tycker blir väldigt god i bakverk.

Receptet är hämtat från boken Gelato av Hanna & Angelo Scarfò. En bok som jag verkligen kan rekommendera för dig som vill börja att göra egen gelato.

Jag använder mig av en Wilfa ICM1S-250 glassmaskin

Omdöme: Väldigt enkelt att göra, men håll koll på temperaturer och låt "smeten" stå över natten.

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

560 g Standardmjölk
210 g Vispgrädde
160 g Muscovadosocker
40 g Vitsirap eller Kokossirap
30 g Lakritssirap
2/3 st Vaniljstång
1 1/2 st Gelatinblad


Gör så här:

  1. Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Låt det ligga i vattnet ca 10 min.
  2. Häll upp 200 g mjölk, muscovadosocker, sirap, lakritspulver och vaniljfrön i en tjockbottnad kastrull.
  3. Värm upp allt på medelvärme till 80 grader
  4. Tillsätt resten av mjölken, grädden och vaniljstången.
  5. Värm upp till 80 grader igen.
  6. Ta av kastrullen från värmen och ta ur vaniljstången.
  7. Tillsätt gelatinet.
  8. Mixa med stavmixer i ca 1 min.
  9. Häll över i en behållare och ställ ner formen i ett isbad för att kyla ner det snabbt till ca 30 grader.
  10. Täck med plast och ställ in det i kylskåpet och låt den mogna över natten (ca 12 timmar). Minst 6 timmar men max 18 timmar.
  11. Mixa smeten och häll över den i glassmaskinen och frys den till önskad konsistens.