Lingonbröd
26.10.2020
Det här brödet var riktigt gott, och eftersom man gör det på en ugnsform så var det smidigt att baka.
Omdöme: Ganska enkelt att baka, men jag rekommenderar att du använder dig av frysta lingon
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
ca 20 st
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 tsk salt
½ dl rapsolja
¾ dl ljus sirap
6 dl rågsikt
6-8 dl vetemjöl
ca 2 dl lingon, frysta eller färska (jag använde frysta)
GÖR SÅ HÄR
- Smula ner jästen i en bunke.
- Tillsätt
mjölken och rör om tills jästen lösts upp.
- Tillsätt olja, sirap,
rågsikt, salt och vetemjöl, lite i taget.
- Rör ihop allt till en smidig deg och
knåda den ordentligt i några minuter.
- Knåda försiktigt in lingonen i
degen för hand.
- Låt degen jäsa under bakduk (eller med plastfolie över bunken) i ca 1 tim.
- Knåda igenom degen.
- Kavla eller tryck ut den
med mjölade fingrar på en plåt med bakplåtspapper.
- Skär degen i ett rutmönster, ca 5 x 4.
- Låt brödet jäsa en gång till under bakduk i ca 30 min.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Grädda brödet mitt i ugnen i 20-25 min.
- Låt det svalna på plåten.