Marängsmörkräm
Om du ska täcka en tårta som proffsen, få den slät och vacker som en tårta från ett konditori så är smörkräm din bästa kompis. Oavsett om man ska göra en tårta eller cupcakes så är det väldigt viktigt att hitta en god frosting. Smörbaserade kan istället kännas för tunga och om man missar bara en
aning i proportionerna så känns det som att man sitter och tuggar rent
smör. Så här är ett grymt recept på en blandning av maräng och smörkräm. Det ger dig en luftig, lättarbetad och ruskigt god frosting.
Grundrecept:
3 äggvitor
250 g socker
350 g rumstempererat smör
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Koka upp äggvitor och socker i vattenbad över en
kastrull, rör hela tiden om med en mindre visp.
- Värm äggblandningen
tills den är uppe i 65 grader, eller tills sockerkristallerna helt och
hållet smält.
- Ha ner blandningen i en rostfri bunke och vispa i 10-15
minuter, då ska marängen vara helt sval och fluffig.
- Ha ner små bitar av
smör medans du vispar på låg hastighet, vispa sedan till du får en riktigt krämig
konsistens.
- Tillsätt vaniljsockret.
Smaksättning
Det går att smaksätta marängsmörkrämen med flera olika saker. Det är dock viktigt att tänka på att smaksättningen inte får vara för rinnig för du förstörs konsistensen på smörkrämen. Den får inte heller skilja sig i temperatur från marängsmörkrämen för då kommer den skära sig eller bli flytande igen. Här är några förslag på smaksättningar:
Smält choklad, rumstempererad
men då måste man tillsätta direkt innan chokladen stelnar för då blir det klumpar
Kompott av frukt eller bär
Den behöver vara riktigt fast
Karamelliserad mjölk (den som är som kola)
Cream Cheese
Kanel
Jordnötssmör eller annat nötsmör
Nycklar till ett lyckat resultat
Rena bunkar. Använd alltid helt rena stålbunkar och vispar, om du är osäker kan du alltid fetta av verktygen med lite citrondoppat papper. Du får aldrig använda plastbunkar för dom är oftast svårt att få rena från fett.
Lite smör i taget. Här gäller det att ha tålamod. Du ska bara tillsätta små bitar av smöret, och det viktiga är att varje bit av smör
måste hinna lösas upp innan man har ner ännu mer.
Rumstempererat smör. Smör kan egentligen stå framme i rumstemperatur hela tiden, men om man har det i kylen vanligtvis så får man lägga fram det i god tid innan man ska använda det. Så ta fram det 2-3 timmar innan du ska använda det. Det ska självklart inte börja smälta, men ska vara helt och hållet mjukt. Det är mycket viktigt, för kallt smör kommer förstöra marängen. Detsamma gäller smör som är för varmt, så att försöka rumstemperera smöret i mikron kan också gå åt skogen.
Tips och recept från mathildalundqvist.se och heavenlycupcake.se