Mina underbara saffranssnurror
24.03.2018
Vad händer när man slår ihop några av sina favoritrecept? Man upptäcker att det faktiskt finns bättre sätt att baka sina favoritbullar.
Omdöme: Ett bullrecept med endast en jäsning som ger stora, saftiga och supergoda saffransbullar!!!
Svårhetsgrad: 3 / 5
Det här behöver du:
5 dl standardmjölk
50 g jäst
1 g saffran
1 dl strösocker
1 ägg (går att utesluta)
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12-15 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker
Garnering:
1 ägg
pärlsocker
ev. mandelflarn
Gör så här:
- Börja med att mixa ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i en matberedare till det blev en vit och mjuk smet), ställ åt sidan.
- Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt saffran, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
- Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
- Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C så att den hinner bli varm lagom till det är dags att grädda bullarna.
- Pensla
bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker (om du gillar
mandel så är det även väldigt gott att strö över mandelflarn).
- Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.
- Tag ut bullarna ur ugnen och låt svalna.