Mojitomunkar
05.07.2022
Att få sitta och smutta på en underbar Mojito är verkligen sommar för mig. Smakkombinationen av mynta och lime har tidigare letat sig in i mina bakverk, så jag var ju bara tvungen att skapa en Mojitomunk också.
Omdöme: Har du tillgång till fritös så blir det genast mycket lättare, detta eftersom det är viktigt att temperaturen på oljan håller rätt temperatur vid gräddningen.
Svårhetsgrad: 3 / 5
Det här behöver du:
Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 st citron
2,5 tsk kardemummakärnor
75 g osaltat smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
2 tsk vaniljpasta
3 äggulor
ca 12-13 dl vetemjöl
2 krm salt
Fyllning:
400 g mascarpone
3 dl grädde
2,5 dl florsocker
4 st lime
2 krukor mynta (ca 40 blad)
Garnering:
ca 4 dl socker
ca 2-3 msk kardemumma (mald)
Gör så här:
- Ta fram mjölk, smör och ägg en stund innan så att dom hinner bli rumsvarma.
- Smula jästen i bunken till din assistent. Använd gärna degkrok till receptet.
- Tillsätt mjölken och rör om tills all jäst löst upp sig i mjölken.
- Mortla kardemumman och tillsätt sedan det tillsammans med äggulor, socker, vaniljpasta och smör i mjölken.
- När allt blandat ihop sig så tillsätter du hälften av mjölet och saltet.
- Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och låt degen arbetas ordentligt i ca 10 minuter. Knådas degen för lite riskerar du att den kan spricka vid fritering,
- Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och stansa ut cirklar i ca 6 - 8 cm storlek. Om du inte har en ordentlig utstickare, så kan du använda t ex ett glas eller en pepparkaksform.
- Lägg cirklarna på plåtar försedda med bakplåtspapper.
- Lägg handdukar över plåtarna och låt dom vila ca 2 timmar
- Under tiden gör du fyllningen:
- Vispa ihop mascarpone, grädde och florsocker till en tjock smet.
- Mortla myntabladen, zest från 2 lime och juicen från 1 lime till att du fått en grön smet.
- Tillsätt den gröna smeten i mascarponesmeten och tillsätt mer zest från 1-2 limefrukter.
- Avsluta med att pressa i limejuice från 2-3 limefrukter. Tänk på att munken kommer att mildra smaken av fyllningen så var inte orolig om du tycker att fyllningen smakar för mycket mynta och lime.
- Ha i fyllningen i en spritspåse, som du försätt med en lång och smal tyll.
- Ställ in i kylskåpet.
- Hetta upp olja till friteringen till ca 175-180°C.
- Fritera dina munkar ca 2 min på varje sida, och tänk på att hantera dina munkar varsamt.
- Lägg munkarna på lite tidningspapper och lått oljan rina av dom lite.
- Rulla munkarna i socker och mald kardemumma och låt dom svalna på ett galler.
- När munkarna svalnat så gör du lämpligast ett litet hål i sidan på dom.
- Och sedan trycker du in tyllen i hålet och fyller dom med den härliga fyllningen.