Mudslide Cake
Efter att jag blivit helt såld på drinken Mudslide så försöker jag få in smakerna i allt som jag hittar. Det här receptet hittade jag på nätet så det fick följa med på årets skidresa. I grundreceptet skulle det endast vara en botten, men jag tycker det blir lite roligare med en hög tårta, så jag gjorde två bottnar ist.
Omdöme: En god tårta med mycket chokladsmak.
Svårhetsgrad: 3/ 5
Ingredienser:
Botten (blir 2 st):
150 g mörk choklad200 g smör
3 dl strösocker
6 st ägg
1,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Ströbröd
Fyllning 1:
1 dl aprikosmarmeladFyllning 2 (Baileysgrädde):
8 dl vispgrädde6 msk baileys
2 msk strösocker
Fyllning 3 (Kahlúagrädde):
2 dl vispgrädde2-3 msk baileys
Garnering:
ca 150 g hackad sötmandel1/2 dl Kahlúa
50 g mörk choklad
Gör så här:
Bottnar/Anslag:
- Slå på ugnen och sätt den på 175°C
- Smält chokladen i vattenbad eller i micro (om du smälter i micro så ska du köra i korta intervaller ca 30 sec och röra mellan varven, annars kan den brännas).
- Ta fram två springformar och klä dom med bakplåtspapper i botten, smörj och bröa kanterna.
Lägg rumsvarmt smör och socker i en bunke och vispa ihop till en jämn smet med elvisp.
- Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning. Vispa gärna ca 3-5 sekunder med elvisp för varje ägg, så att dom hinner blandas innan nästa ägg tillsätts.
Blanda bakpulver och vetemjöl i en annan bunke och vänd sedan ner det i äggsmeten.
Vänd ner den smälta chokladen i smeten.
Bred ut smeten i formarna.
Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 50 minuter.
- Låt den färdiga tårtbottnen svalna under bakhandduk.
Baileysgrädde:
- Vispa upp grädden så att den blir ganska fast.
- Vänd ner Baileys och socker.
Kahlúagrädde:
- Vispa upp grädden så att den blir ganska fast.
- Vänd ner Kahlúa.
Mandeltäcke
- Hacka eller mixa sötmandeln.
- Blanda den hackade mandeln med så mycket av Kahlúan att den blir kladdig.
Montering
- Dela bägge anslagen på hälften.
Lyft över den understa delen av anslaget till ett tårtserveringsfat.
Bred på ett lager med Baileysgrädde. TIPS! Om du vill få lite mer Kahlúa smak på tårtan kan du pensla anslagen med lite Kahlúa innan du brer på fyllningen.
- Lyft över nästa anslag på tårtan.
-
Bred på aprikosmarmeladen.
- Lyft över det tredje anslaget på tårtan.
- Bred på ett lager med Baileysgrädde.
- Lyft över det sista anslaget på tårtan.
- Bred på resterande av Baileysgrädden runtom tårtans kant och ovanpå.
- Garnera sedan kanten med den den hackade mandeln som legat i Kahlúa (eftersom mandeln är kladdig så fastnar den lätt i grädden, bara att trycka dit).
- Bred eller spritsa Kahlúagrädden ovanpå tårtan.
- Smält lite choklad och ringla den över tårtan.