Påsktårta med Yuzumousse och mandelbotten

22.04.2025

Här kommer ett recept på en riktigt god tårta. I originalet är det en citronmousse, emn jag bytte ut den mot Yuzu istället. För den som inte provat Yuzu tidigare så tycker iaf jag att den smakar som en blandning av lime och citron. Så i mitt recept bytte jag ut all citron mot Yuzu-juice och lime. 

Jag gjorde min egen mandelmassa (för att jag tycker att det blir mycket godare), men det går även att köpa färdig mandelmassa och tillsätta ett par droppar bittermandelextrakt.

Omdöme: Inte så svårt att göra, se bara till att ha en fettfri (gärna glas- el metallbunke), när du vispar marängen.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser, ca 8-10 bitar

Mandelbotten:
2-3 st obesprutad lime
175 g smör
175 g (2 dl) strösocker
175 g mandelmassa
3 ägg
90 g (1 ½ dl) vetemjöl
1 nypa salt
2 msk blå vallmofrön
2-3 droppar bittermandelextrakt (om du inte redan haft det i madelmassan)
ca 1 dl kokosflingor eller ströbröd

Yuzumousse:
4 gelatinblad
1 dl Yuzu-juice (finns på den asiatiska hyllan i stora matbutiker)
100 g (1 dl) strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl skyr eller grekisk yoghurt

Garnering:
Godisägg
Smält choklad

Gör så här:

  1. Kaka: Sätt ugnen på 180º. 
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, 20 cm i diameter. 
  3. Smörj kanterna med smör och bröa formen med kokos eller ströbröd (jag använde kokos)
  4. Finriv limeskalet och pressa ur saften.
  5. Vispa smör, socker och grov-­riven mandelmassa krämigt med elvisp. 
  6. Tillsätt ett ägg i taget, vispa mellan varje ägg. 
  7. Rör ner limeskal, -saft, mjöl, salt och vallmofrön i smeten, vispa den jämn. 
  8. Häll smeten i formen och grädda i ugnen ca 30-35 minuter. 
  9. Ta ut kakan och kolla så att kanterna är färdiga och att mitten av kakan satt sig lite, den kommer att vara lite fastare än en kladdkaka, men fortfarande lite wobblig i mitten. 
  10. Låt den svalna helt på ett galler.
  11. Stjälp upp kakan och klä insidan av formen med tårtplast. 
  12. Lägg tillbaka kakan i formen.
  13. Citronmousse: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter. 
  14. Värm yuzu-juicen och socker i en kastrull tills sockret har lösts upp. 
  15. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma yuzusaften. 
  16. Häll blandningen i en skål och ställ i kylen i ca 10 minuter tills den svalnat lite och är ljummen.
  17. Vispa grädde till ett lätt skum och blanda ner skyr eller grekisk yoghurt. 
  18. Vänd försiktigt ner yuzusaften, lite i taget, och rör runt tills moussen är jämn. 
  19. Häll yuzumoussen ovanpå kakan i formen. 
  20. Låt tårtan stå i kylskåp i minst 6 timmar, gärna över natten.
  21. Servering: Ta ut tårtan ur formen, placera på ett fat. 
  22. Smält choklad i micro eller över en vattenbad.
  23. Ringla chokladen över tårtan och var snabb med att dekorera den med hela godisägg.