Pistagebullar

16.06.2021

Den här bullen är min nya absoluta favorit. Jag har haft svårt att få till smaken på fyllningen, men efter ett tips om att tillsätta apelsinblomvatten så föll bitarna på plats.

Omdöme: Underbart luftiga bullar med en härlig fyllning. Var försiktig med apelsinblomvattnet och tillsätt det lite i taget, och smaka av fyllningen innan du tillsätter mer. Jag tycker det blev gott med lite extra apelsinsmak, men det är lätt att det blir för mycket.

Svårhetsgrad: 2 / 5

Ingredienser:

Fördeg:
50 g jäst

250 g mjölk
375 g vetemjöl
25 g socker

Deg:
200 g mjölk (röd)
55 g socker
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
10 g salt
125 g smör
1 msk kardemumma

Pistagekräm
200 g pistagenötter [3 dl]
300 g mandelmassa
300 g smör, rumstempererat
16 g vaniljsocker [2 msk]
80 g strösocker [1 dl]
30-40 g apelsinblom [3-4 tsk]

2 ägg till pensling
ca 2 dl pärlsocker

Gör så här:

Fördeg:

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  2. Tillsätt mjöl och socker
  3. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  4. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl, kardemumma och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Fyllning:

  1. Kör pistagenötterna i en matberedare tills de är finmalda.
  2. Blanda mandelmassa med lite av smöret i taget.
  3. Blanda sedan i pistagenötter, vaniljsocker och strösocker.
  4. Blanda till en slät massa.
  5. Sist blandar du i apelsinblomvattnet (Var försiktig med apelsinblomvattnet och tillsätt det lite i taget, och smaka av fyllningen innan du tillsätter mer. Jag tycker det blev gott med lite extra apelsinsmak, men det är lätt att det blir för mycket.).

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut häften av fyllningen över hela degen.
  3. Rulla ihop degen till en rulle och skär ner den i lagom tjocka bullar, försök att dra under änden av bullen under bullen innan du lägger den på plåten. Då kommer inte bullen att öppna sig ner den jäser.
  4. Kavla ut den andra hälften av degen och repetera steg 2 & 3.
  5. Sätt bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på dom.
  7. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.