Rostad mandelmassa

20.12.2022

Om du en gång provat att göra egen mandelmassa, så kommer du inte vilja köpa färdig igen. Och du kommer snabbt inse att dels kan man lätt variera smaken på den med bara några små knep, och att det är väldigt lätt att göra egen mandelmassa.

Det spelar inte så stor roll om du väljer mandlar med eller utan skal. Men med skal så blir mandelmassan lite mörkare i färgen.

Omdöme: Ett superenkelt recept men det underlättar enormt om du har en matberedare eller mixer.

Svårhetsgrad: 1/ 5

Ingredienser

200 g sötmandel
200 g florsocker
2 äggvitor
1-2 tsk mortlad kardemumma (valfritt)
ca 4 droppar bittermandelarom (valfritt efter smak)
1 nypa flingsalt


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över och undervärme).
  2. Sprid ut mandeln på en plåt eller ugnssäker form.
  3. Rosta i cirka 10 minuter, då borde dom fått lite färg.
  4. Låt dem svalna lite.
  5. Mixa nötterna fint i en köksassistent.
  6. Tillsätt florsockret, saltet och den mortlade kardemumman.
  7. Mixa samman.
  8. Tillsätt äggvitorna och mixa till en krämig mandelmassa.
  9. Avsluta med att droppa i lite bittermandelarom och smaka av mellan dropparna, det får inte bli för mycket då kommer smaken av bittermandel att ta över.

    Tips! Om den bli för tjock i konsistensen så kan du tillsätta 1-2 msk kallt vatten.

    Mandelmassan håller upp till en vecka i kylen, men den går utmärkt att frysa också.