Saffran och lingonrutor

08.01.2025

Den här kakan är så lätt och snabb att göra, så när jag tog ut den ur ugnen första gången så tittade jag ner på plåten och tänkte att det är något som saknas... Japp, sen ramlade poletten ner att mandeln saknades. Men det gick alldeles utmärkt att äta dom även utan mandel, fast jag tycker nog ändå att dom är lite godare med mandel... ;)

Om du hellre vill baka den som en vanlig kladdkaka i en rund form så funkar det alldeles utmärkt!

Omdöme: Väldigt enkelt och extremt gott... precis som det ska vara!

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser:

110 g smör
0,5 g saffran
220 g strösocker (2,5 dl)
1 ägg
0,25 tsk salt
150 g mjöl (2,5 dl)
100 g hackad vit choklad eller chokladknappar
100 g frusna lingon

Mandelflis och möjligen florsocker att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn) 
  2. Klä en form (ca 20x 20 cm) med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret, rör ner saffran och låt det svalna något, annars riskerar du att ägget koagulerar när du tillsätter det.
  4. Blanda socker, ägg och salt och tillsätt sedan det smälta smöret. Rör om med en slickepott eller liknande. Du ska inte vispa in luft i kakan.
  5. Rör ner mjölet och vänd till sist ner chokladen och lingonen, spara lite att lägga över smeten. OBS! Jobba snabbt när du tillsatt lingonen så att dom inte hinner tina och vänd försiktigt så att inte smeten blir röd.
  6. Bred ut smeten i formen, strö över de sista lingon och chokladknapparna och strö över mandeln. 
  7. Grädda i ca 20 minuter tills kakan fått lite färg och börjar släppa lite från kanterna.
    Men akta dig för att baka den för mycket, den ska vara lite kladdig i mitten.
  8. Låt kakan bli helt kall innan du skär den i bitar, gärna över natten i kylskåp.