Saffransbulle med vaniljkräm

09.12.2024

Kombinationen med den lätta karlsbaderbullen, den ljuva vaniljkrämen och fyllningen med apelsin, smör och vit choklad är årets "Julbulle". Jag brukar att försöka få till en riktigt smaskig bulle till julbordet och i år tänkte jag först att det skulle bli en bulle med en hårt rostad mandelmassa. Men så ändrade jag mig i sissta sekund och det fick bli den här lite "lättare" smakkombinationen istället.

Omdöme: Dom här bullarna är ganska enkla att baka och blir väldigt, väldigt saftiga. Det är många moment så räkna med att det tar en liten stund att baka dom, men det är dom verkligen värda!!!

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser:

Fördeg:
375 g vetemjöl
25 g socker
50 g jäst
250 g mjölk
1 g saffran

Deg:
55 g socker
10 g salt
80 g äggula (ca 4 st)
500 g vetemjöl
125 g smör
200 g mjölk (röd)

Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
150 g vit choklad
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
Zest från 1 apelsin

Garnering:
1 ägg
1 nypa salt
1 tsk vatten
pärlsocker

Vaniljkräm:
0,5 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
1 liten nypa salt
15 gram smör
2 st äggulor
2,5 dl mjölk
1 tsk vaniljpasta (eller 2 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Vaniljkräm (gör gärna den dagen innan så att den får sätta sig i kylskåpet):

  1. Häll alla ingredienser (utom vaniljen om du använder vaniljsocker) i en kastrull. 

  2. Värm på medelhög värme under konstant omrörning tills det börjar koka. 

  3. Låt det sjuda i nån minut under intensiv omrörning och tag sen från värmen.

  4. Sila krämen ner i en bunke och tillsätt vaniljen. 

  5. Sätt plastfolie över, tätt intill krämen och låt den sedan bli helt kall i kylen.

Fördeg:

  1. Koka upp ca 100g av mjölken med allt saffran, så att smaken i saffranet får en liten extra kick. Ställ det åt sidan så att det får svalna.
  2. Lös upp jästen i den kalla mjölken
  3. Tillsätt den avsvalnade saffransmjölken.
  4. Tillsätt mjöl och socker
  5. Arbeta ihop degen i en köksmaskin på låg hastighet i ca 10 minuter.
  6. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30-45 minuter.

Fyllning:

  1. Hacka chokladen och vispa sedan ihop med övriga ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.

Deg:

  1. Tillsätt socker, salt, ägg, mjöl och mjölk och arbetade degen i 5 minuter på låg hastighet.
  2. Tillsätt rumsvarmt smör i små bitar, och öka hastigheten och kör i ytterligare 10 minuter tills degen blir elastisk och fin. (När man tillsätter smöret i fast form får man en luftigare bulle, smält smör tynger nämligen ner glutentrådarna).
  3. Låt degen jäsa i en plastfolietäckt bunke i 30 minuter.

Bakning

  1. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangel på mjölat bakbord ca 50 cm lång och 30 cm bred
  2. Bred ut fyllningen på hela degen.
  3. Rulla ihop degen och skär varje rektangel i ca 12 bitar.
  4. Lägg bullarna i bullformar (jag hade dom i muffinsformar på en muffinsplåt, bara för att jag tycker att dom ser lite roligare ut), och lägg dom på en plåt och låt dem jäsa under plast eller bakduk i 50 min.
  5. Pensla bullarna med uppvispade äggen, tillsammans med en tsk vatten och en nypa salt.
  6. Strö pärlsocker över dom.
  7. Ta ut vaniljkrämen ur kylen och vispa den lite för hand för att få den lite mer lättjobbad.
  8. Fyll en spritspåse (gärna med en tyll om du har) med vaniljkrämen.
  9. Tryck ner spetsen på spritspåsen i mitten på bullen och tryck i ca 1-2 msk vaniljkräm i varje bulle.
  10. Grädda bullarna på 230°C i ca 8 min.