Semmelsockerkaka
I år gick det en epidemi på bloggarna runt fettisdagen... alla skulle baka Semmelsockerkakor och Semmelkladdkaka. Den sistnämnda provade jag och dömde ut, men den här versionen av semlor tyckte jag var riktigt god. Jag hade med mig tre semmelsockerkakor upp till fjällen i år och dom gjorde succé. Trots att vi var 30 personer så gick dom inte riktigt åt, så räkna med att en Semmelsockerkaka räcker till minst 10 personer.
Omdöme: Mycket gott och enkelt att baka.
Svårhetsgrad: 1/ 5
Ingredienser
Sockerkaka:
3 ägg
2 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk kardemumma, malen eller mortlad
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
75 g smör
1 ½ dl mjölk
Semmelfyllning:
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl finriven mandel
1 tsk vaniljsocker
1 msk Kardemumma
Topping
Florsocker
Gör så här:
Semmelfylning:
- Mixa ihop samtliga ingredienser till fyllningen så att det blir en mjuk smet.
Sockerkaka
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa strösocker och ägg pösigt i
en bunke.
- Blanda vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och vetemjöl i en separat bunke.
- Vänd ner dom torra ingredienserna i äggblandningen.
- Tillsätt smält smör och mjölk, blanda ihop allt till en smet.
- Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 43-45 min.
- Låt den kallna i formen.
- Stjälp sedan upp den på en tallrik.
- Låt den svalna helt innan du monterar.
Montering
- Skär av toppen ca 1/3 av sockerkakan (så att den blir ett lock) med en vass kniv.
- Gröp ur en liten ränna/grop i sockerkaksbotten.
- Fyll semmelfyllningen i rännan i bottnen.
- Vispa grädden fluffig och spritsa den på bottnen.
- Lägg på locket.
- Pudra över florsocker.