Semmelwrap
Semlor kan nog vara min senaste drog. Och tro det eller ej men jag har
aldrig lyckats hitta en semmelwrap när jag handlat semlor. Så då fick
jag helt enkelt ta tag i det själv och baka egna...
Det var faktiskt enklare än vad jag trodde, och riktigt gott blev det också!
Svårhetsgrad: 2 / 5
Eftersom jag jobbar på tryckeri så passade jag på att trycka egna omslagspapper. Men det går självklart lika bra att använda tidningspapper eller bakplåtspapper.
Ingredienser ca 40 wraps
Fördeg:
5 dl (500 g) Mjölk
60 g Jäst
8,25 dl (500 g) Vetemjöl
Deg:
200 g smör
2,2 dl (200 g) Socker
11 dl (700 g) Vetemjöl
2 msk Kardemumma
1 tsk salt
1 ägg
Semmelfyllning:
400 g mandelmassa
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 dl finriven mandel
1 tsk vaniljpulver
1 msk Kardemumma
Gör så här:
Fördeg:
- Smula ner jästen i rumsvarm mjölk och rör om till den löst upp sig.
- Tillsätt vetemjölet och rör om till du fått en fin gegga.
- Låt den stå i 30 min
Deg:
- Tillsätt rumsvarmt smör och socker.
- Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
- Kör degen ca 6-8 minuter så att du får en jämn och fin deg.
- Ta upp degen och dela den i små bitar ca 65g och rulla dom sedan runda.
- Platta till bullarna och kavla dom till dom är ca 5 mm tjocka.
- Pudra mjöl över "bullarna" på bägge sidorna och lägg dom på ett fat.
- Låt dom vila i kylskåpet 1-2 timmar.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Ta ut degen ur kylskåpet och kavla "bullarna" så tunt du bara kan, ca 1-2 mm. Dom borde bli ca 20-25 cm i diameter.
- Grädda bullarna i ca 3 minuter i mitten av ugnen.
Fyllning
- Blanda mandelmassa och vatten till du fått en klumpfri massa.
- Tillsätt därefter resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.
- Vispa grädden ganska fast.
Montering:
- Spritsa rikligt med semmelfyllning i mitten av semlan.
- Spritsa därefter på grädden med en krusig tyll.
- Vik sedan ihop din wrap precis som en tacowrap... först botten och sedan sidorna.
Receptet samt semmelfyllningen kommer från boken "Semla" av
Mattias Ljungberg.
Om du inte redan köpt boken så måste du köpa den!!!