Sommarmunk
Mynta, lime, citron och rabarber... snacka om sommarsmaker!!! Det här är nog min favorit av munkar hittills!!!
Rabarbersirapen kan du med fördel göra någon dag innan så att den hinner att sätta sig.
Omdöme: Har du tillgång till fritös så blir det genast mycket lättare, detta eftersom det är viktigt att temperaturen på oljan håller rätt temperatur vid gräddningen.
Svårhetsgrad: 3 / 5
Det här behöver du:
Deg:
50 g jäst
3 dl mjölk
1 st citron
2,5 tsk kardemummakärnor
75 g osaltat smör (rumsvarmt)
1 dl strösocker
2 tsk vaniljpasta
3 äggulor
ca 12-13 dl vetemjöl
2 krm salt
Fyllning:
400 g mascarpone
3 dl grädde
2,5 dl florsocker
4 st lime
2 krukor mynta (ca 40 blad)
Rabarbersirap:
250 gram rabarber, späda stammar
2,5 dl socker
1 dl vatten
1 tsk vaniljpasta
Garnering:
ca 4 dl socker
ca 2-3 msk kardemumma (mald)
Gör så här:
- Rabarbersirap: Skölj och skala rabarber som är grov i stammen. Godast är späd röd rabarber och den behövs ej skalas.
- Strimla rabarbern och lägg i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt socker och vatten.
- Tillsätt vaniljpastan.
- Rör om och koka upp.
- Låt koka i 13 minuter på medelvärme. Rör om då och då.
- Mosa ihop rabarbern mot slutet med en potatisstöt el liknande.
- Häll rabarbern i en silduk eller i ett durkslag eller liknande.
- Rör runt med en slev så du får ut så mycket det går.
- Häll över i rena glasburkar (eller i saftflaskor med skruvkork) och sätt på lock.
- Låt svalna i burk eller flaska (kan förvaras i kylen 1-2 veckor).
- Munkar: Ta fram mjölk, smör och ägg en stund innan så att dom hinner bli rumsvarma.
- Smula jästen i bunken till din assistent. Använd gärna degkrok till receptet.
- Tillsätt mjölken och rör om tills all jäst löst upp sig i mjölken.
- Mortla kardemumman och tillsätt sedan det tillsammans med äggulor, socker, vaniljpasta och smör i mjölken.
- När allt blandat ihop sig så tillsätter du hälften av mjölet och saltet.
- Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och låt degen arbetas ordentligt i ca 10 minuter. Knådas degen för lite riskerar du att den kan spricka vid fritering,
- Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och stansa ut cirklar i ca 6 - 8 cm storlek. Om du inte har en ordentlig utstickare, så kan du använda t ex ett glas eller en pepparkaksform.
- Lägg cirklarna på plåtar försedda med bakplåtspapper.
- Lägg handdukar över plåtarna och låt dom vila ca 2 timmar
- Under tiden gör du fyllningen: Vispa ihop mascarpone, grädde och florsocker till en tjock smet.
- Mortla myntabladen, zest från 2 lime och juicen från 2 lime till att du fått en grön smet.
- Tillsätt den gröna smeten i mascarponesmeten och tillsätt mer zest från 1-2 limefrukter.
- Avsluta med att tillsätta 1-2 dl av rabarbersirapen. Tänk på att munken kommer att mildra smaken av fyllningen så var inte orolig om du tycker att fyllningen smakar för mycket mynta och lime.
- Ha i fyllningen i en spritspåse, som du försätt med en lång och smal tyll.
- Ställ in i kylskåpet.
- Hetta upp olja till friteringen till ca 175-180°C.
- Fritera dina munkar ca 2 min på varje sida, och tänk på att hantera dina munkar varsamt.
- Lägg munkarna på lite tidningspapper och lått oljan rina av dom lite.
- Rulla munkarna i socker och mald kardemumma och låt dom svalna på ett galler.
- När munkarna svalnat så gör du lämpligast ett litet hål i sidan på dom.
- Och sedan trycker du in tyllen i hålet och fyller dom med den härliga fyllningen.