Sommartårta
17.06.2018
Här kommer ett recept på en väldigt luftig och somrig jordgubbstårta. Själva tårtbottnarna blev verkligen helt underbart luftiga och goda, så dom kommer jag helt klart att använda till annat.
Omdöme: Jag har bara bakat den här tårtan en gång och för mig så blev fyllningen väldigt lös, oavsett hur mycket jag vispade den. Så jag tillsatte 3 st gelatinblad och lät fyllningen vila över natten.
Svårhetsgrad: 2 / 5
Ingredienser
Bottnar
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
1.5 tsk bakpulver
Jordgubbsfyllning:
4 dl vispgrädde
200 g philadelphia
1.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljpulver
500 g jordgubbar, i småbitar
Garnering:
Jordgubbar
1-2 st Dubbel Daim
Gör så här:
Tårtbotten:
- Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en springform, 18-22 cm med bakplåtspapper.
- Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter (viktigt att du får i mycket luft, så låt vispen gå på max tills det blir en vit smet).
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter.
- Tag ut och ställ i frysen direkt för snabbare nedkylning. Skär sedan i 3 eller 4 lager.
Fyllning:
- Vispa upp grädden hårt i en bunke för sig.
- Vispa sedan upp philadelphiaost med florsocker och vaniljpulver.
- Tillsätt sedan jordgubbarna och rör ihop.
- Blanda ner färskostblandningen i vispgrädden och vispa till en tjock smet - enklast med ballongvisp.
- Tag fram tårtbottnarna och lägg den tjockaste botten på ett tårtfat.
- Fyll med ett lager jordgubbsmousse och lägg sedan på nästa lager.
- Upprepa till sista lagret och spackla sedan tårtan med resterande fyllning.
- Toppa tårtan med några jordgubbar och hackad daim.