Supergoda saffransbullar
23.03.2018
Saffransbröd är nog det viktigaste fikabrödet för mig på Julens
dessertbord. Jag brukar göra det som kransar men i år har jag börjat att
göra dom som bullar istället.
Omdöme: Dom här bullarna är verkligen helt otroligt goda. Dom är inte svårare att baka än vanliga kanelbullar och dom blir vääääldigt goda!
Svårhetsgrad: 3 / 5
Ingredienser
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran (2 kuvert)
13-14 dl mjöl
Fyllning
50 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker
1 ägg
pärlsocker och mandelflarn till garnering
Gör så här:
- Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i matberedaren), ställ åt sidan.
- Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt saffran och socker. Rör om tills jästen löst sig.
- Tillsätt smöret i bitar och salt. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
- Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
- Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
- Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker.
- Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.