Supergoda saffransbullar

23.03.2018

Saffransbröd är nog det viktigaste fikabrödet för mig på Julens dessertbord. Jag brukar göra det som kransar men i år har jag börjat att göra dom som bullar istället.

Omdöme: Dom här bullarna är verkligen helt otroligt goda. Dom är inte svårare att baka än vanliga kanelbullar och dom blir vääääldigt goda!

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser
200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1/2 tsk salt
2 dl socker
1 g saffran (2 kuvert)
13-14 dl mjöl

Fyllning
50 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
0,5 dl socker
1 ägg
pärlsocker och mandelflarn till garnering

Gör så här:

  1. Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen (jag körde allt i matberedaren), ställ åt sidan.
  2. Häll mjölken i bunken till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt saffran och socker. Rör om tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt smöret i bitar och salt. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter.
  4. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla sedan ut en del i taget till en rektangel. Bred på hälften av fyllningen och vik sedan degen på mitten.
  5. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle och lägg på en bakpapperklädd plåt. Upprepa med den andra degbiten.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
  7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker.
  8. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter.