Vit kladdkaka med granatäpple
25.03.2018
En riktigt god kladdkaka som verkligen smälter i munnen. Den söta glasyrtoppingen med kärnor från ett granatäpple är verkligen pricken över i:et.
Omdöme: Mycket god och enkel kaka, som går snabbt att slänga ihop.
Svårhetsgrad: 1 / 5
Ingridienser:
150 g vit blockchoklad
150 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 tsk rivet citronskal
Topping:
2 dl crème fraiche
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 granatäpple till garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält choklad och smör över vattenbad (se nedan om du inte vet vad ett vattenbad är).
- Låt svalna lite.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med choklad och smör.
- Tillsätt ägg och citronskal och rör om till en slät smet.
- Häll smeten i en rund form och grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.
- Blanda ihop alla ingredienser till glasyren och bred över kakan.
- Dela granatäpplet på mitten, håll det i handen med öppningen nedåt, ta en sked/slev och banka hårt på skalet så ramlar kärnorna ut ur äpplet. Undvik det vita eftersom det är beskt.
- Strö kärnorna över kakan.
Vattenbad
Vattenbad innebär att en kastrull fylld till ungefär hälften med vatten värms så att vattnet kokar. Vattenångan värmer sedan till exempel ett fat eller mindre kastrull som därmed aldrig kan uppnå en temperatur som gör att det som ska smältas bränner sig fast.