Wienerbröd
Jag bakade en hög med vaniljfyllda Karlsbadersnurror till en svensexa och fick massor av vaniljkräm över, så då bestämde jag mig för att slänga ihop några Wienerbröd också. Jag tror nästan att dom gjorde mer succé än bullarna, och det kan jag nästan förstå för dom blev faktiskt bättre än vad jag trodde.
Wienerbröd tar ganska lång tid att baka eftersom man kavlar in smöret och viker degen om och om igen. Men jag kan lova att det är dom värda!!!
Tycker du att det är krångligt att kavla in smöret så är det bara att komma ihåg grundregeln att hålla smöret och degen kalla så mycket det bara går, så när det är dags att kavla så gäller det att jobba snabbt med den kalla degen och det kalla smöret.
Omdöme: Dom tar lång tid och kan vara lite krångliga första gången man kavlar in smöret, men håll deg och smör kallt och ganska jämna i temperaturen så går det betydligt lättare. Ju fler vikningar desto frasigare Wienerbröd.
Svårhetsgrad: 4 / 5
Ingredienser:
Deg:
200 g kall mjölk (2 dl)
30 g jäst
480 g kallt vetemjöl (8 dl)
40 g kallt strösocker (0,5 dl)
20 g osaltat smör, rumstempererat
110 g ägg (ca 2 st)
500 g osaltat smör, för inkavling
Fyllning
1 sats vaniljkräm
Glasyr
1 dl florsocker
1 msk vatten
Gör så här:
Vaniljkräm (bör göras dagen innan så att smaken hinner sätta sig)
Deg:
- Platta ut 500 g smör till en kvadrat och ställ in i kylen (jag brukar kavla ut den mellan två bakplåtspapper).
- Lös upp
jästen tillsammans med mjölken i en bunke.
- Tillsätt resterande
ingredienser och arbeta ihop degen i maskin med krok i 3 minuter på låg
hastighet och 2-3 minuter på lite snabbare hastighet.
- Plasta degen och låt vila i frysen i 30 minuter.
- Kavla ut degen till en rektangel, lägg smörplattan på degen och
vik över degen så att den täcker smöret.
- Börja med att kavla ut degen till en kvadrat och vik sedan degen tre gånger (3-slag), plasta degen och låt den vila i kylen 30 minuter så att den släpper sin spänning.
- Kavla ut degen igen till en rektangel och vik ett 3-slag, plasta och låt vila i kylen 30 min.
- Kavla ut degen en tredje gång till en rektangel och vik ett 3-slag, plasta och låt vila i kylen 30 min.
- Kavla ut degen till en rektangel ca 5 mm tjock, 40 x 48 cm.
- Skär
ut 8*8 cm fyrkanter, vik in kanten på varje fyrkant in mot mitten och
tryck till.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa minst 90 minuter under duk.
- Fyll en klick vaniljkräm i mitten av varje wienerbröd (lättast med hjälp av en spritspåse, så blir det inte så mycket kladd).
- Grädda på
200 °C i 13-15 min, tills dom fått en fin gyllenbrun färg.
- Ta ut och låt svalna och ringla över glasyr (syns inte på bilden).