Yuzucurd

07.01.2025

Den här curden är helt fantastisk till lite goda ostar och kex, och den tar inte så lång tid att göra. Allt du behöver är en kastrull en värmetålig skål och en burk att förvara den i. Yuzu är en asiatisk citrusfrukt med en unik smakprofil som är någonstans mellan citron och lime. Jag har blivit helt såld på smaken av yuzu. Jag kom först i kontakt med smaken efter att ha provat Valrhonas Yuzuchoklad som är helt magisk.

Yuzu juice - Fanns det inte en uppsjö av märken. Men jag hittade en liten förpackning (120 ml) av märket Risberg. Jag hittade den på ICA MAXI och du behöver två förpackningar till curden.

Omdöme: Curd är väldigt enkelt att göra!

Svårhetsgrad: 1 / 5

Ingredienser

2,3 dl yuzujuice
300g ägg
80g äggulor
600g strösocker
1 tsk salt
225g osaltat smör


Gör så här:

  1. Fyll en kastrull med cirka 5 cm vatten och låt det sjuda. (En skål ska kunna placeras ovanpå utan att röra vid vattnet.
  2. I en skål, blanda yuzujuice, ägg, äggulor, socker och salt.

  3. Placera skålen på kastrullen och vispa curden kontinuerligt tills blandningen tjocknar ordentligt. Detta tar cirka 10–12 minuter, eller tills temperaturen når 82 °C på en termometer.

  4. Ta bort skålen från kastrullen och låt curden svalna till 60 °C. Rör om då och då för att släppa ut värmen.

  5. Medan curden svalnar, skär smöret i kuber om 1 matsked vardera.

  6. När curden har svalnat tillräckligt, vispa ner smöret, en matsked i taget. Rör tills varje bit smält helt innan du tillsätter nästa.

  7. När allt smör är tillsatt kommer curden att vara blekgul och tjock i konsistensen.

  8. När den svalnat häller du upp den i en ren glasburk och förvarar den i kylskåpet.