Yuzumarängpaj

07.01.2025

Jag har blivit helt såld på smaken av yuzu. Yuzu är en asiatisk citrusfrukt med en unik smakprofil som är någonstans mellan citron och lime, och den ger pajen en uppfriskande och syrlig ton. Jag kom först i kontakt med smaken efter att ha provat Valrhonas Yuzuchoklad som är helt magisk.

Så efter en hel del letande hittade jag det här receptet som ursprungligen bakas på en plåt och skärs i rutor. men jag ville hellre servera den som en paj. Då blir det dock lite deg till pajskalet över samt lite curd över.

Men curden är bara att hälla i en ren glasburk, och sedan är den väldigt god att servera till t ex lite ost och kex.

Yuzu juice - Fanns det inte en uppsjö av märken. Men jag hittade en liten förpackning (120 ml) av märket Risberg. Jag hittade den på ICA MAXI och du behöver två förpackningar till curden.

Omdöme: Det är en del moment att ta sig igenom, men dom är egentligen inte så svåra.

Svårhetsgrad: 3 / 5

Ingredienser

Till pajskalet:

110g florsocker
430g koppar vetemjöl
340 saltat smör, rumstempererat
1 msk vaniljpasta
2-3 droppar bittermandel
1/4 tsk salt

Ströbröd eller kokos (jag använde kokos)

Yuzu-curd:

2,3 dl yuzujuice 
300g ägg
80g äggulor
600g strösocker
1 tsk salt
225g osaltat smör

Maräng:

125 g äggvita
50 g vatten
210 g strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Och klä en springform med bakplåtspapper i botten.
  3. Smörj insidan av formen och bröa den med antingen ströbröd eller kokos.

    Pajskal:
  4. För att göra pajskalet, tillsätt florsockret i en skål till en köksassistent med paddeltillbehöret.
  5. Blanda i mjölet.
  6. Tillsätt smör och vaniljpasta och vispa på låg hastighet tills en slät deg bildas.
  7. Tryck ut degen jämnt i formen och fyll med bakvikter (om du har det).
  8. Grädda pajskalet tills det är djupt gyllenbrunt, cirka 40 minuter.
    Grädda de första 30 minuterna med bakvikterna på plats. Ta sedan ut formen ur ugnen och ta bort bakvikterna. Sätt tillbaka pajskalet i ugnen och grädda ytterligare 10–15 minuter tills det fått en lätt gyllene färg.

    Yuzu-curd:

  9. Fyll en kastrull med cirka 5 cm vatten och låt det sjuda. (En skål ska kunna placeras ovanpå utan att röra vid vattnet. 

  10. I en skål, blanda yuzujuice, ägg, äggulor, socker och salt.

  11. Placera skålen på kastrullen och vispa curden kontinuerligt tills blandningen tjocknar ordentligt. Detta tar cirka 10–12 minuter, eller tills temperaturen når 82 °C på en termometer.

  12. Ta bort skålen från kastrullen och låt curden svalna till 60 °C. Rör om då och då för att släppa ut värmen.

  13. Medan curden svalnar, skär smöret i kuber om 1 matsked vardera.

  14. När curden har svalnat tillräckligt, vispa ner smöret, en matsked i taget. Rör tills varje bit smält helt innan du tillsätter nästa.

  15. När allt smör är tillsatt kommer curden att vara blekgul och tjock i konsistensen.

  16. Häll den färdiga curden över det bakade pajskalet och tryck försiktigt fast en bit plastfolie ovanpå för att förhindra att en hinna bildas. Ställ in i kylskåpet i 3–4 timmar eller över natten tills curden har stelnat innan du toppar med maräng.

    Maräng:

  17. Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når cirka 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.

  18. Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa tills marängen är kall.

  19. Bred ut eller spritsa marängen över den kalla, stelnade curden. 

  20. Bränn marängen med en brännare eller sätt in den i ugnen på grilleffekt i cirka 1–3 minuter. Håll noga uppsikt för att undvika att marängen bränns.